Laden Evenementen
 • Dit event is voorbij.

Op zaterdag 25 mei organiseren wij alweer de vijfde Nederlandse Nierdag (NND), hét evenement voor mensen met een nierziekte, hun familieleden, vrienden, (nier)- professionals en andere belangstellenden.

Op deze bijzondere dag kunt u onze uitgebreide markt bezoeken en een keuze maken uit diverse interactieve workshops en presentaties.

Programma

09.30 – 10.00 Registratie en ontvangst met koffie/thee
10.00 – 10.30 Welkom door Hans Bart (directeur NVN) en Petra Laseur
10.30 – 11.30 Workshops/presentaties
12.00 – 13.00 Lunch
13.30 – 14.30 Workshops/presentaties
14.30 – 15.00 Napraten met een hapje en een drankje

Workshops/presentaties ‘s ochtends

 • Verschillende medicijnen bij nierschade, nierfalen, dialyse en transplantatie
  Jeroen Slebe, internist-nefroloog Elyse Klinieken voor nierzorg

  Medicijnen slikken moeten alle nierpatiënten, of het nu is als behandeling van een nierziekte, ter voorkoming van verdere achteruitgang of om gevolgen van nierschade op de rest van het lichaam tegen te gaan. Het lijken er steeds meer te worden, en ze veranderen ook nog eens voortdurend.
  Het doel van deze workshop is u meer handvatten te geven om ook op het gebied van medicatie mee te kunnen denken met uw behandelaars en meer de regie te kunnen nemen. Jeroen Slebe bespreekt de verschillende stadia van nierziekten, mogelijke behandeldoelen maar ook hoe u door uw leefstijl invloed op het ziekteproces houdt.

 • Bacteriofaagtherapie in het militair hospitaal te Brussel. Een behandeling van infecties met antibioticaresistente bacteriën
  Jean-Paul Pirnay, hoofd bacteriofagenlab, Militair Hospitaal Koningin Astrid

  De wereldwijde opkomst van ‘superbacteriën’ en een gebrek aan nieuwe antibiotica bedreigen de moderne geneeskunde met een terugkeer naar het pre-antibioticum tijdperk. Fagen – de virussen van bacteriën – kunnen antibioticaresistente bacteriën helpen bestrijden.
  In 2003 werd een eerste voorstel voor een studie naar faagtherapie ingediend, voor financiering door de R&D-afdeling van de Belgische krijgsmacht. Het werd afgedaan als louter science fiction. Tegenwoordig is faagtherapieonderzoek echter gebruikelijk in het militaire hospitaal te Brussel. En zijn inmiddels 15 patiënten met multiresistente infecties behandeld met fagen in het militair hospitaal.

 • Stand van zaken van de draagbare kunstnier
  Jasper Boomker, programmamanager Nierstichting

  Ruim 10 jaar geleden nam de Nierstichting zich voor om een draagbare kunstnier te ontwikkelen. Een kleine hemodialysemachine die in een koffer past en die gemakkelijk meegenomen en opgebouwd kan worden. Waar u maar wilt. Een revolutionair idee die de stap naar een meer zelfstandige hemodialyse buiten het ziekenhuis aantrekkelijk moet maken.
  Dankzij goede samenwerking met enkele gerenommeerde bedrijven is de draagbare kunstnier nu bijna werkelijkheid. Tijdens deze lezing kunt u het ontwerp van deze kunstnier bekijken. Ook krijgt u uitleg over het traject van ontwikkeling, testen en productie van dit nieuwe apparaat en is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

 • Waarom steeds meer mensen bij leven doneren aan onbekenden
  Ralf Bodelier, journalist en filosoof

  Ralf Bodelier schonk in november 2017 een nier aan een onbekende. Over zijn donatie schreef hij een essay in de Groene Amsterdammer. Tijdens de Nederlandse Nierdag 2019 blikt hij terug. Niet op de operatie, die snel, pijnloos en bijzonder deskundig werd uitgevoerd, maar op zijn motieven. Waarom laat iemand zich tot patiënt maken, voor iemand die hij niet kent, nooit zag en nooit zal ontmoeten?
  Het antwoord van Bodelier is verrassend. Omdat geven, delen en doneren alsmaar normaler wordt. Mensen, wereldwijd, raken meer bij elkaar betrokken. Anders dan we wellicht denken, wordt onze wereld niet gekenmerkt door individualisme en afstandelijkheid. De toekomst is aan broederschap en verbondenheid. En het is prettig om daar deel van uit te maken. ‘Waarom steeds meer mensen bij leven doneren aan onbekenden’ is een lezing voor optimisten en voor iedereen die het wil worden.

 • Zwangerschap & nierziekte: een lastige combinatie?
  Titia Lely, gynaecoloog UMCU

  Zwangerschap bij een nierziekte is vaak mogelijk, maar vraagt wel wat extra zorg van de patiënt en zorgverleners (nefroloog, gynaecoloog, geneticus en verloskundige). Medicatie-aanpassingen, timing van zwangerschap, erfelijkheidsvraagstukken, vroeggeboorte en groeivertraging zijn belangrijke thema’s vóór, tijdens en na de zwangerschap. Hoe bereid je je hier als stel op voor? Wat zijn de nieuwste inzichten? Een slimme nierpatiënt bereidt zich op tijd voor.

 • Omgaan met een chronische aandoening bij je kind, hoe doe je dat?
  Marianne Versaevel, coach

  Een chronische aandoening bij één van uw kinderen heeft impact op het hele gezin. U gaat door een acceptatieproces én een rouwproces. Dit rouwproces wordt ook wel levend verlies genoemd. U wordt namelijk steeds opnieuw geconfronteerd met de aandoening en de eventuele beperkingen die de aandoening met zich meebrengt.
  Het kan een behoorlijke opgave zijn om een vrijwel onzichtbare aandoening een plaats te geven. Mensen om u heen begrijpen uw zorgen en emoties vaak niet. In uw partnerrelatie is het soms lastig om verwachtingen en wensen uit te spreken. Bent u samen een team of verliest u elkaar uit het oog? Hoe begeleidt u uw kinderen? Niet alleen uw kind met aandoening, maar ook eventuele broers/zussen.
  In deze workshop gaat u hierover in gesprek met andere ouders. In kleine groepjes bespreekt u welke kwaliteiten u nodig hebt om in balans te blijven en overeind te blijven. Welke sterke kanten hebt u zelf in huis? Welke kwaliteiten van uw partner helpen u? Door hierover van gedachten te wisselen, ervaart u dat u niet de enige bent die tegen deze dilemma’s aanloopt en krijgt u nieuwe ideeën en nieuwe energie om met de aandoening om te gaan.

 • Chronisch ziek zijn; wat doet dat met mij en met m’n omgeving?
  Wibo Drijfhout, loopbaancoach en ervaringsdeskundige

  Gezondheid is een groot goed. Een chronische ziekte zet uw leven dan ook behoorlijk op zijn kop en brengt grote veranderingen met zich mee. Allereerst veroorzaakt het natuurlijk veel onzekerheid en spanning. Ook is er vaak verlies van dingen die daarvoor nog heel normaal waren.
  Hoe gaan we om met de onzekerheid en met het verlies? En hoe beïnvloedt het de relatie met onze dierbaren en met onze omgeving? Valt er ook nog iets te winnen in dit ongevraagde ziekteproces? Moeten we onszelf ‘opnieuw uitvinden’ zoals vaak gezegd wordt of kunnen we gewoon onszelf blijven temidden van deze ongewenste veranderingen? Zijn er standaard handvatten voor iedereen in het omgaan met chronisch ziekte of is het juist voor iedereen weer anders?

 • Het belang van vitamine D en K voor vaatgezondheid van nierpatiënten
  Hanne van Ballegooijen, onderzoeker Amsterdam UMC/VUmc

  Een tekort aan vitamine D en K komt veel voor bij patiënten met chronische nierschade. Vitamine D is belangrijk voor de botgezondheid en heeft invloed op hart- en vaatziekten. Nieuwe inzichten laten zien dat vitamine D ook nodig is voor het goed functioneren van vitamine K. Vitamine K zorgt voor goede bloedstolling en is nodig voor het activeren van bepaalde eiwitten die vaatverkalking tegengaan. Optimale waarden van zowel vitamine D als K zijn belangrijk om vaatverkalking te remmen en het risico op vroegtijdig overlijden te verlagen.

Workshops/presentaties ‘s middags

 • Eiwit- en zoutbeperkt eten = gewoon gezond
  Trijntje Kok, diëtist UMCG

  Bij de woorden dieet en gezond eten denken de meeste mensen aan beperkingen. Maar dat hoeft helemaal niet! Gezond eten is vooral niet te veel eten (scheelt calorieën), zoveel mogelijk te kiezen voor vers (scheelt zout) en vooral variëren (de meeste kans op alle noodzakelijke voedingsstoffen). De trend is om regelmatig een vleesloos dagje in te lassen. Dit past uitstekend als je wilt letten op je eiwit- en zoutinname. In deze workshop gaan we op zoek naar mogelijkheden en spreken we van ‘gewoon gezond’.

 • De vingerprik-bloedspotmethode (dried blood spots) voor het meten van geneesmiddelspiegels en creatinine
  Herman Veenhof, pharmacist UMCG

  Sinds een aantal jaren is voor veel (nier)transplantatiepatiënten de vingerprikmethode (dried blood spots, DBS) beschikbaar. Met behulp van een vingerprikje kunt u thuis één druppel bloed op een speciaal kaartje laten vallen. Dit kaartje wordt met de gewone post naar het ziekenhuis gestuurd. Vanuit dit gedroogde bloeddruppeltje wordt een creatininewaarde gemeten. Ook wordt, uit dezelfde bloedspot, een bloedspiegel van immuunsysteemonderdrukkende geneesmiddelen gemeten, zoals tacrolimus. Als u de bloedspot instuurt vlak voor een polibezoek, zijn de uitslagen bekend op het moment dat u bij uw arts bent. In deze presentatie hoort en ziet u hoe deze nieuwe prikmethode werkt. We staan stil bij hoe de bloedspotmethode nu wordt gebruikt, wat goed gaat en wat minder goed gaat. Ook kijken we naar de toekomst en hoe de bloedspotmethode zo goed mogelijk ingezet kan worden.

 • Niertransplantatie en de langetermijneffecten
  Frederike Bemelman, nefroloog en Jacintha Jenniskens, medisch maatschappelijk werker, Amsterdam UMC/AMC

  U mag van geluk spreken als het al jaren goed gaat met uw getransplanteerde nier. Maar achter dat geluk schuilen vaak toch wat problemen of zorgen: denk aan vermoeidheid, de bijwerkingen van de medicijnen zoals huidkankerplekjes, chronische vermoeidheid, artrose in uw knieën, zorgen over uw werk of de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Ga in gesprek met elkaar of stel uw vragen aan Frederike Bemelman, nefroloog en Jacintha Jenniskens, medisch maatschappelijk werkster.

 • Werken met een nierziekte
  Sabah Ziani, sociaal raadsvrouw NVN STAP

  Als u regelmatig of langdurig ziek bent dan kunt u te maken krijgen met allerlei problemen op uw werk. In deze presentatie krijgt u informatie over wat te doen als werken moeilijker wordt of niet meer gaat.
  De volgende onderwerpen komen aan bod: Wat kan ik doen als werken moeilijk wordt? Wat kan ik doen als werken niet meer lukt? Wat houdt de Wet Poortwachter in? Informatie over de WIA-keuring.

 • Lopen nierpatiënten (extra) risico op vaatverkalking bij een te lage magnesiumwaarde?
  Anique ter Braake, promovendus Radboud UMC

  Patiënten met een nierziekte ontwikkelen vaak hart- en vaatziekten, zoals aderverkalking. In deze presentatie vertelt Anique ter Braake over haar onderzoek naar factoren die het risico op hart- en vaatziekten en het ontstaan van aderverkalking verminderen of verklaren? Zo ontdekte zij dat een verhoogde magnesiumwaarde in het bloed een beschermend effect heeft. Nu onderzoekt zij in modellen voor aderverkalking of het verhogen van magnesium een goede strategie is om aderverkalking bij nierziekten te bestrijden.

 • Handige en praktische tips voor een goed gesprek in de behandelkamer
  Karen Prantl, beleidsmedewerker NVN

  Een gesprek met je arts of andere zorgverlener is een belangrijk moment. Maar vaak is de tijd maar kort en komt er veel informatie op u af. Dat kan lastig zijn. Zeker als er een belangrijk besluit moet worden genomen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk uit het gesprek kunt halen? Wat kunt u doen bij de voorbereiding? En wat is er mogelijk tijdens en na het gesprek? In deze workshop komen allerlei praktische tips aan bod. Haal meer uit het gesprek met uw zorgverlener!

 • Positieve gezondheid: wat is úw eerste stap?
  Leontien Hommels, coach

  ‘Positieve gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.’ Het benadrukt de potentie van mensen om gezond te zijn of gezond te worden, zelfs als er sprake is van ziekte. Daarbij ligt de nadruk op wat iemand wil en kan. Het bijbehorende gespreksinstrument is een krachtig instrument voor inzicht in persoonlijke gezondheid.
  Deze presentatie gaat over het ontstaan van het concept positieve gezondheid hoe het tegenwoordig wordt toegepast. De deelnemers ervaren hoe het gespreksinstrument werkt en op welke wijze ze het kunnen inzetten. Voor zichzelf, maar ook bijvoorbeeld tijdens gesprekken met een zorgverlener.

 • Nieuwe inzichten in de zouthuishouding en de gevolgen hiervan in de dagelijkse praktijk
  Eliane Wenstedt/Rosa Wouda, arts-onderzoeker Amsterdam UMC/AMC

  Onze zouthuishouding blijkt veel ingewikkelder dan de afgelopen 60 jaar werd aangenomen. Zout kan namelijk in de huid en bloedvatwand worden opgeslagen zonder dat hierbij gelijktijdig water wordt vastgehouden. Dit nieuwe concept zorgt voor belangrijke nieuwe inzichten in de behandeling van hoge bloeddruk, het toedienen van een zoutinfuus in het ziekenhuis en het inschatten van de dagelijkse zoutinname dat op dit moment wordt gedaan met het verzamelen van urine gedurende 24 uur.

En verder

 • Gedurende de hele dag is er een sfeervolle markt, inclusief ‘vakantieplein’.
 • Wandeling van circa 5 km in de omgeving, onder begeleiding van Hans Bart (start 10.30 uur).
 • Omlijsting met muziek, sneltekenaar en fotobooth.

Gratis voor leden

NVN-leden hebben gratis toegang tot de themadagen. Het lidmaatschap van de NVN kost € 27,50 per jaar of € 13,75 voor partners/naasten van NVN-leden. U kunt bij aanmelding ook aangeven lid te willen worden.

Ook niet-leden kunnen aan themadagen deelnemen, zij betalen € 35 per themadag.

Hotelovernachting

Het is mogelijk om de nacht voor de NND (24 mei) tegen een gereduceerd tarief in Congrescentrum De Werelt te overnachten:

 • 1-persoonskamer € 62
 • 2-persoonskamer € 93

Deze bedragen zijn inclusief ontbijt en toeristenbelasting. U kunt het op het inschrijfformulier aangeven als u hiervan gebruik wilt maken.

Vervoer

Congrescentrum de Werelt is goed te bereiken met de auto, er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Komt u met de trein, dan rijdt er een pendelbusje vanaf station Lunteren naar De Werelt. Geef aub op het inschrijfformulier aan als u hiervan gebruik wilt maken.

Aan- en afmelden

Aanmelden kan tot vrijdag 17 mei.

In de week vóór de NND ontvangt u een bevestiging van uw deelname met alle praktische informatie.

Mocht u na aanmelding alsnog verhinderd zijn, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan ons secretariaat: 035 – 691 21 28 of secretariaat@nvn.nl. Als u zich niet of te laat afmeldt, komen wij voor onnodig hoge kosten te staan.